Első beszélgetés, a betegségeink lelki okairól

Beszélgetések egy modern jógival

Aki nem más, mint Bedő Kriszta, négygyermekes anya, jógatanár, asztrológus és bölcsész. Mindketten Szentendrén élünk, én szeretek kérdezni, Kriszta pedig tanítani. Fogadjátok szeretettel beszélgetéseinket, amelyek leginkább az életről, a „jó” életről szólnak.

Kriszta:

„Vannak betegségek amelyek lelki eredetűek”- halljuk sokszor, én viszont azt gondolom, hogy minden betegségnek van lelki aspektusa! Hiszen amíg itt élünk, a testhez kötődik a lélek. A lelket beburkolja több réteg, a boldog nyugalom rétege, a gondolatok, érzelmek vágyak rétege, a magasabb tudásod rétege, az energiarendszered rétege, és persze a test rétege. Csodálatos szövetség! Minden mindennel összefügg! Mondok egy egyszerű példát: ha valamilyen stresszes helyzetre gondolsz, összerándul a gyomrod. Pedig senki nem ütött meg, ez pusztán a gondolat ereje… Így hát amikor emészted magad, rossz a kedved, haragos, vagy irigy vagy, ezeknek a gondolatoknak, érzelmeknek testi következményei, hatásai vannak. És persze ugyanígy fordítva, amikor elégedett vagy, csordultig megtelsz szeretettel, hálával stb., annak is testi következményei vannak. Ezért soha többé ne tekints a testedre, mint egy tárgyra! A tested egy élő, organikus szervezet, tele energiával, a természet intelligenciájával. És TE VAGY A FELELŐS az állapotáért! Hogy hogyan eteted, tartod, mozgatod, hogyan lélegzel benne, és hogy hogyan érzed magad. A lelked, a szíved… Csodálatos szövetség, és törvény. Darma! Tehát minden testi folyamatban az egész életed jelen van! Minden folyamatodban! Csodás egészséget és boldog jelenlétet kívánok!

Saci:

Igen, én is maximálisan hiszem, amit mondasz, de újra az a kérdés merül fel bennem, mint mindig, amikor ezzel a megállapítással találkozom, hogy oké, de mit kezdjek ezzel a “tudással” a mindennapokban, ha már ott a betegségem és tüneteim vannak? Milyen úton induljak el, hogy felfejtsem az okokat?

Kriszta:

Norita Photography

Ha már vannak tüneteid, vagyis fizikai síkon a testben is vannak elváltozások, akkor ezen dolgozni kell. Először is, a testi tünet nagyon jó, mert mutatja, hogy valami probléma van, foglalkozni kell egy életterülettel, testtájékkal, szervvel.  Vagyis, ha vannak testi tünetek, akkor gyógyítóra, gyógyításra van szükségünk. Segítségre. Olyan sokan élünk itt a Föld bolygón, olyan sok tudás, szeretet, lélek van! Érdemes segítséget kérni és elfogadni! A jó tanácsot, a megfelelő kezelést, gyógyszert. Ezt az utat ismeri mindenki. DE, ez önmagában nem elég, hiszen nemcsak egy test vagyunk. Hogy honnan vagyok ebben olyan bizonyos? Aki már látott halott testet, annak nincsenek kétségei többé, hogy egy ember, az édesanyád, apád, párod, barátod, nem egyenlő azzal a testtel, amivel naponta találkozol. Ha tapasztalsz egy halott testet, azt látod, hogy igen, hasonlít az apámra, a barátomra, ismerősömre, de nem Ő az. Ő nincs ott benne. Valamilyen üresség van egy halott testben, és ezt mindenki érzi. A Valaki elment belőle. Tehát, ha nem csak test vagyunk, akkor vannak más rétegek is. És ezt is tudjuk! Hiszen beszélünk belül, ráadásul érzések hullámzanak bennünk és rajtunk keresztül. Van egy olyan belső életünk, létezésünk, ami nem a test.

De a test és ez a belső világ szorosan együtt létezik!

Vagyis ha beteg a test, a belső világban is van valamilyen probléma, stressz, nyugtalanság. Amikor elkezdjük a testet gyógyítani, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért lett a testem beteg. Melyik testrészem? Milyen fajta betegségem lett? Amikor betegek vagyunk, sokszor fekszünk, ágyba kényszerülünk, van idő gondolkodni. És ha kinyitjuk magunkat a belső hangnak, eszünkbe fognak jutni emberek, helyzetek, sok-sok gyakran lejátszott lemez… Na ott van valami! És ezt kell megérteni! Azt a helyzetet, azt a kapcsolatot, sorsfordulatot. Ki tud ebben segíteni? Bárki, aki közel áll hozzánk, akivel át tudjuk beszélni a nehézségeinket, akivel őszinték tudunk lenni, és akire hallgatunk. És ha tovább szeretnénk lépni, sok tudás információ fent van a neten, vannak pszichológusok, pszichiáterek, alternatív gyógyászok. Lélekkel élő orvosok. Egy dolog a fontos, hogy ne csak a testben gondolkodjunk, ne csak onnan közelítsük meg a problémát! A betegség ugyanis nem a testből indul, a test tükrözi a belső világot! Gyógyítsd a testet és gyógyítsd a lelked is! Bocsáss meg! Engedd el! Fogadd el! Lágyulj! Vagy állj ki magadért! Kinek hol kell erősödnie…

Saci:

És szerinted  jól érzékelem azt, hogy nem nagyon szeretjük, tiszteljük a testünket? Valahogy elsikkadunk felette, szükséges rosszként tekintünk rá, aminek az igényei néha már-már alantasnak tűnnek? Szerinted is így van? Tapasztalsz ilyen hozzáállást? Hogyan fordíthatunk ezen és juthatunk el oda, hogy a testünket is szeressük annyira, mint a lelkünket, vagy az érzelmeinket?

Kriszta:

Nem mindenki tartja a testet alantasnak! Két végletet tapasztalok: van, aki a testében hisz. Fitneszezik, odafigyel az étkezésére, a kozmetikumokra. Ápolja  a testet, de talán túlságosan azonosul vele, és másokat is a teste szerint ítél meg. Szép, csúnya, vékony, kövér… stb. És vannak a ma spirituális, lelki beállítottságúnak hívott emberek, akik a belső világot tartják nagyra, és lenézik, vagy esetleg valóban alantasnak tartják a testet, a test igényeit, vágyait. Azonban mindkettő egyfajta szélsőség. Pont az a csodálatos az életünkben, hogy van testünk, és persze lélek-lények vagyunk, de most épp testben!

Most ehetünk, érezhetjük a csodás ízeket, a napsütést a bőrünkön, egy másik test érintését, az illatokat… 

Ezek örömök! Adományok. Amelyek nagyon el tudnak varázsolni bennünket, hogy csak ennek éljünk, és elfeledkezzünk a lélekről. Ilyenkor – amikor az anyagi síkkal azonosítjuk magunkat – rendszerint elkezdünk félni! Mert az anyag mulandó. A test meghal. Ez a törvény! De ha a maga helyén kezeljük, egy lehetőségnek tartjuk, akkor bűntudat nélkül átélhetjük a test adta lehetőségeket, örömöket, tudva, hogy ez nem örök. Ezt egy nap vissza kell adnunk a természetnek. Ám addig is a természet csodáját élhetjük át a testünkben. Szóval vigyázni kell rá! Ápolni, szeretni, tisztelni, a létezésünk egyik felét látni benne. A másik fele nem mulandó, de nehéz a lelket megtapasztalni, ebben a földi létezésben. Nem lehetetlen, sokan a halálközeli élményben, álomban, meditációban megkapják a tudást. A lelket keresni kell! De ez már egy másik téma…

Köszönöm!

 

Még több infó Krisztáról: Jógatér Szentendre

Illusztráció forrása: Creccord1.tumblr