Cserháti-Herold Janka

Szerencsére az a nő vagyok, aki nem tudott sokáig fogamzásgátló gyógyszereket szedni, ugyanis nagyon hamar kiderült, hogy a hirtelen fellépő pánikrohamokat, valamint a folyamatos migréneket a tablettákban rejlő hormonoknak köszönhetem.

Muszáj volt más módszerek után néznem, de a hosszabb távú megoldások nem jöhettek szóba, mert akkoriban babát terveztünk. Itthon a Billings módszerre találtam rá, amely által rengeteg dolgot megtanultam a testem működéséről, de a második kisfiunk születése után tovább kutakodtam és külföldi oldalakon további alternatívákra bukkantam. Először csak saját részre rendeltem hormonmentes fogamzásgátló eszközöket, majd ahogy egyre jobban elmélyedtem a témában, elvégeztem egy angliai online termékenységtudat oktatói képzést is. Idővel azt vettem észre, hogy a megszerzett tudásom és tapasztalataim mások előtt teljesen ismeretlenek, s a nők valójában sok szempontból nincsenek tisztában a testük működésével. Tulajdonképpen innen eredeztethető a honlapunk és a webshopunk ötlete.

Azt gondolom, a nők számára felszabadító erejű az a fajta tudásanyag, amelynek az átadására törekszem. Szerintem hatalmas üzenet az, hogy a testünk működése megtanulható, s ezáltal az irányítást is kézbe vehetjük, hisz ezáltal sokkal kevésbé leszünk kiszolgáltatottak, és akár egy orvosi rendelőbe is partnerként léphetünk be.

Anno nekem sem volt semmiféle felvilágosításban részben. Ma már azt gondolom, hogy a szexuális nevelést egészen kicsi, óvodáskorban kellene elkezdeni, először azt megtanítva, hogy a testével mindenki egyedül maga rendelkezik, s például csakis az érhet hozzá, akinek azt megengedi. Sajnos azt érzem, itthon még generációk kérdése, hogy eljussunk ide, pedig meg vagyok róla győződve, hogy rengeteg visszaélés is csak azért tud megtörténni, mert a gyerekeknek nincsenek szavaik, amikkel azt elmondhatnák. S azt pedig statisztikák igazolják, hogy azokban az országokban, ahol a testtudatra oktatás időben megtörténik, jóval kevesebb a tinikori terhességek és abortuszok száma is.

Jó lenne, ha az élet természetes részeként tudnánk kezelni a szexualitást, ha használnánk a megfelelő szavakat, s ha a szülők megértenék, azért, mert nem akarnak tudni róla, hogy a gyerekeik szexelnek, attól még a gyerekeik szexelnek. De a szülők rendszerint azzal hárítanak, hogy majd megtudja a gyerek máshonnan – s ez így is lesz, csak többnyire hiányos és fals információkat szerezve.

Eldöntöttem, hogy a YouTube csatornámon nem lesz több virágnyelv! Nyíltan beszélek a női ciklusról, a nemi szervekről, a fogamzásgátlásról és a szexualitásról is. Mindennek következtében természetesen nem kerültek el a net mély bugyraiból feltörő „büdös, libsi, kurva” kommentek sem, amelyek előzetes várakozásaimtól eltérően rettenetesen megviseltek, mégis erősebb bennem a vágy, hogy a mondandóm minél több helyre eljusson, s hogy ezzel az új, nyílt kommunikációval én magam is hozzájáruljak ahhoz, hogy a tudatalattinkban évezredek óta munkáló szégyenérzetek és tabuk végre megtörjenek.