Egy képeslapnyi titok

„Minden történet elmondásának eljön az ideje. Különben örökre a titkod foglya maradsz.” (Murakami Haruki)

„…és az igazság szabaddá tesz benneteket.” (János evangéliuma, 8,32)

Titka mindenkinek van. Persze sokféle eredete lehet ennek, ettől függően pedig többféleképpen is súlyozhatók a titkok. Lehet az alapja például a szégyen – „Mit gondolnának rólam mások, ha ezt tudnák?”, de a bűntudat is, amikor úgy érezzük, amit elkövettünk, vélt vagy valós okból, a társadalom által megvetendő cselekedet volt.

Nem lehet univerzálisan kijelenteni azt, hogy titkoknak nincs helye az életünkben, és nem tudjuk megítélni, hogy egy titok megérik-e, s ha igen, mikor arra, hogy felfedjék. Mindenesetre Jézus azt mondja, az igazság szabaddá tesz, s valóban, milyen sokszor tapasztaltuk meg azt, amikor szavakba tudtunk önteni korábban nem értett, de mégis bennünk észrevétlenül dolgozó érzelmeket, vagy gondolatokat, mintha mázsás súlytól szabadultunk volna meg.

Ezen gondolatok mentén született meg bennünk az ötlet, hogy mi lenne, ha kimondanánk dolgokat, amikkel, mint titok élünk? Amiket talán még magunknak sem, de másoknak biztosan nem vallanánk be. Mi lenne, ha az a pár mondat papírra vetése régóta hurcolt terheket venne le rólunk? És mi lenne, ha mások titkainak megismerése, bátorságot adna nekünk, olvasóknak a saját igazságaink kimondásában?

S hogy milyen formában?

Küldj nekünk egy képeslapot[1](2001 Szentendre, Pf. 90. jelige: „az ember”), melyen megírod, ami a szívedet nyomja, vagy egy olyan dolgot, amit szégyellenél mások előtt – akár a szeretteid előtt is – bevallani, vagy csak valami apróságot, amit senki nem tud rólad (például ismerünk valakit, aki megeszi az ajándék csokikat, amiket a gyerekei kapnak).

Egy képeslapnyi titok, amit szigorúan név és egyéb beazonosíthatóság nélkül adsz föl, s amit mi – lefotózva a lapot – ezen az oldalon megosztanánk másokkal, egymással. Idővel pedig a legjobb lapokból egy kiállítást rendezünk, vagyis a “Képeslapnyi titok” nem csak szociológiai, de művészeti projekt is.

Ha megszólítva érzed magad, bátorítunk, hogy adj fel egy lapot a titkoddal, s tarts ezáltal egy olyan tükröt magad és mások elé, ami (végre) a valóságot mutatja, mert mi hiszünk abban, hogy minden egyes tabu ledöntésével egy szeretetteljesebb és elfogadóbb világ építéséhez járulunk hozzá.

 

Szeretettel

Gálfi Saci és KisM Franciska

www.azember.hu

 

“az ember” Szentendre Pf. 90. 2001

 

[1]Inspired by www.postsecret.com

Ld. még: https://www.ted.com/talks/frank_warren_half_a_million_secrets?language=en