Embertorta, avagy Raffer-Kunsági Gabi sütött nekünk egy csokitortát

„Hogy milyen az, amikor „az ember”-nek sütök? …

Amikor megrendelésre sütök, ismerem az embert, akinek sütök. Tudom a nemét, hogy mit szeret és mi az, amit semmiképpen ne álmodjak a tortájába. A torta szimbólum, az alkalom fontosságát jelzi, hiszen tortát nem eszünk csak úgy! Tortát eszünk örömünkben, bánatunkban. Eszünk, ha szakítunk a barátunkkal, felhúzott lábakkal egy csomag papírzsebkendő társaságában az ágy közepén, de eszünk halotti toron is… Eszünk esküvőn és születésnapon. Eszünk a hétvégi kiránduláskor betérve a helyi cukrászdába és eszünk a barátnővel egy kávé mellett. Én eszem főétkezés helyett is, de csak úgy, csak úgy nem. Egy hétköznap délután is alkalom lehet. Mert a torta finom és boldoggá tesz! Ez számomra éppen elég indok.

Ma egy Embertorta készült. Amit várt egy társaság, csak Én nem tudtam, kik és milyen alkalomból…

Mielőtt nekiláttam a sütésnek, arra gondoltam, ha valakit először kínálnék tortával, mit adnék neki.

Csokitortát.

Mert az evidens, hogy ha torta, akkor csokitorta.

És mert nem evidens, hogy az könnyű és lágy is lehet. Ez számomra kihívás!

Úgy készítettem el, hogy ha ma nekem be kellene mutatkoznom csokitortaként, akkor ez lennék. Kezet nyújtanék tisztelettel és azt mondanám: „Üdvözlöm, örülök a szerencsének, csokitorta vagyok.” Nem hivalkodó. Letisztult. Kicsit díszes ugyan, mert ki ne szeretné a csillogást, mindeközben mégis visszafogott. Mértékletes a méreteiben, ám annál nagyvonalúbb az anyaghasználatban. Akár egy Chanel ruha. Ilyen torta az Embertorta…”

 

Ez pedig a receptje:

Piskóta alap:

3 tojás, 3 evőkanál forró víz, csipet só, ½ rúd vanília kikapart magja, 12dkg kristály cukor, 12dkg liszt

Tejszínes étcsokoládé krém:

10 dkg 70%-os étcsokoládé, 1 dl tejszín, ½ rúd vanília kikapart magja, 5 dkg cukor, csipet só, 2 lap beáztatott zselatin lap, 1 dl habbá vert tejszín.

Tejszínes tejcsokoládé krém:

10 dkg tejcsokoládé, csip só 1 dl tejszín, 2 lap beáztatott zselatin, 1 dl habbá vert tejszín

Csokoládé mousse:

6dkg 75%-os étcsokoládé, ½ dl tejszín, 3 lap beáztatott lap zselatin, csip só, 2 tojás sárgája, 2 dkg cukor, 3 tojás fehérje, 1 dkg cukor ½ rúd vanília kikapart belseje

Csokoládé ganache:

10dkg 65%-os étcsokoládé, 1 dl tejszín és 1 lap beáztatott zselatin

Díszítés:

kakaópor és csokoládé szirmok 4 dkg 75%-os étcsokoládéból

 

A piskóta alaphoz az egész tojásokat forró vízzel kihabosítjuk, továbbhabosítjuk a vaníliával elkevert cukorral, végül belekeverjük a lisztet és 180 fokon megsütjük.

A krémeket egyenként elkészítjük.

A csokoládét a tejszínnel felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és a zselatint, majd a habbá vert tejszínnel fellazítjuk és a piskótára öntjük.

A mousse esetében a csokoládét a tejszínben felolvasztjuk, hozzákeverjük a zselatint. A tojássárgáját cukorral, vaníliával kihabosítjuk, majd a csokoládéhoz keverjük, végül a habbá vert fehérjét is.

A krémes torta tetejére ráöntjük a ganache-t és a teljes kidermedést követően díszítjük.

 

Raffer-Kunsági Gabriella

http://kekterasz.blogspot.hu

Szólj hozzá!