Amikor égnek a gyertyák – Vaskor Gréta jegyzete

Már napok (hetek) óta készülsz, vásárolsz, csomagolsz, sütsz és főzöl. Takarítasz.  Mindezt teszed a szokás rabjaként, vagy önként, akár örömmel. Talán fáradt is vagy.  Nem baj, rendben van ez, hiszen hosszú az út az ünnepig. És az ünnep része a készülés is. Az ünnep része, hogy a helyet, teret is meghívjuk, ünnepváróvá tesszük. Jelöljük, itt ünnep lesz. Jelöljük egy ünnepi terítékkel, jelöljük a hellyel, ahol a karácsonyfát felállítjuk.  Jelöljük, jelezzük, ez a hely most más, mint a hétköznapokon. Varázsolunk, átjárót készítünk, hogy beléphessünk az ünnepbe. Szokások, rítusok segítik a belépést.  Minden családnak megvan a maga rítusa. Még ha nem is kimondott, kőbe vésett, lehet, hogy szakadozott, tartalom nélkülinek tűnik, az is lehet, most teremtődik. De fel lehet támasztani, élővé lehet tenni. Mert a rítus, a szokás segít.  Segít egy harangszó, amely behív a szobába, segít a közös ének, segít egy mese, segít egy gyertya gyújtása. Mutatja az utat, hogy lépjünk be, lépjünk át az ünnep idejébe.  Mert az ünnep nem mindig adja magát könnyen. Nem magától értetődő, hogy van. Nem jár. Meg kell teremteni, hogy megnyíljon, hogy részei legyünk, hogy éljünk vele, benne.

Ezen az ünnepen a csodát is várjuk. Talán a bennünk lévő örök gyerek nézi örömmel és elbűvölve az apró, élő tüzet, nézi a gyertyalángot. Állj oda mellé, a benned lévő gyerek mellé, állj és várakozz. Várakozz a születés csodájára, örömére, misztériumára. Szavak nincsenek, csak adj időt, csendesedj. Nem kell rohanni. Most születik valami, benned is. A világban is. Születik az ígéret, a fény. Nem állsz egyedül.  Sokan vagyunk. Hívd meg az ünnepre azt, akit szeretnél, hívd meg magadban. A csoda megtörténhet. Megtörténik.

Kívánom, hogy legyen ünnep! Hogy megszülessen, megszülethessen. Akár egyedül, akár családban, akár barátok között vagy. Ha megszületik, akkor áldás. És Élet.

 

Vaskor Gréta

mese- és családterapeuta, családállító

www.vaskorgreta.hu

 

Fotó: Unsplash – Gareth Harper