Képeslapnyi titok – a kiállítás margójára

Úgy döntöttünk ugyanis, hogy a tavaly év végén indult Képeslapnyi titok projektünk indulásának megadjuk a módját. Mindez Somody Bea, a szentendrei Art6 Szalon tulajdonosának az ötlete volt – kérjünk fel helyi művészeket arra, hogy a titok témájában alkossanak nekünk egy kisebb grafikát, festményt. Számunkra megtisztelő módon a legtöbben azonnal igent mondtak, és január óta szépen szállingóztak is a képek a szalonba. Mi pedig gyűjtöttük őket, majd kitűztük a kiállítás dátumát február 8-ára.

Tegnapelőtt tizennégy alkotótól tizennyolc képet állítottunk ki, s a tárlatot az eddig beérkezett közel húsz darab képeslap bemutatása koronázza meg.

A fiúk építik a kiállítást

Egész délután dolgozunk a tér kialakításán, és a képek elhelyezésén, amiért hálás köszönet jár a férjemnek és a fiamnak is. Épp csak haza tudok ugrani átöltözni és sminkelni, 18 órára sietek vissza. Készítek pár fotót, mikor a kirakaton túlról érdeklődő tekintetekkel találkozom. Integetek, hogy jöjjenek be, ők pedig, hogy nem tudnak, épp kutyát sétáltatnak. Ezért aztán kimegyek és mesélek nekik a munkánkról. Egyszer csak Benkovits György, vízfestő, a város egyik legrégebbi dalmát családjának leszármazottja lép közénk, s kérdezi ő is, mi készül itt, hiszen pár órája még ruhákat árultunk a kirakatban, most meg ott egy efZámbó kép… Neki is elmesélem a Képeslapnyi titok történetét és beinvitálom, nézzen szét.

Benkovits György mesél Szentendréről

Azt mondja, felhívja Öcsit, ha ő is lejön, bejön és megvárja. Öcsi azt mondja, lejön, úgyhogy abban a szerencsében részesülök, hogy olyasvalaki mesél nekem Szentendréről, aki az itt élő valamennyi fű, fa, virág, utca, ház és ember történetét ismeri.

Bevallom egy órával a kezdés előtt rám tör valamiféle félelem – mi van, ha nem hirdettük eléggé ezt az eseményt és végül csak ennyien leszünk? Bea persze kapásból lecsapja a magas labdát, s azt mondja, van itt pár orosz pezsgő, szépen megisszuk hárman a Franciskával (a Képeslapnyi titok másik gazdájával), majd hivatalosan is közreadjuk, a kiállítást megnyitottuk. Ezzel aztán nem tudok vitatkozni, s ahogy belenyugszom Bea sziporkázó „B” tervébe, a vendégek egyszer csak elkezdenek csordogálni.

Szakács Adrienn mesél a titokról

Pontosan 19-kor kezdünk, mert szakértő pszichológusunk Szakács Adrienn még egy bálba is hivatalos, így az egybegyűltek köszöntését követően Bea át is adja neki a szót. Adrienn röviden, de érdekfeszítő módon mesél nekünk a titok természetéről, arról az alapvető emberi vágyról, hogy titkainkat megoszthassuk egymással. Ugyanakkor óva is int bennünket, mondván, míg más megoszt velünk egy titkot, s ezáltal egy tehertől könnyebbül meg, mi könnyen átvehetjük azt. Ő viszont azt mondja, legyünk éberek, s ne vállaljunk olyan terhet, ami nem hozzánk tartozik. Neki is meg kellett ezt tanulnia a praxisa folyamán, s most nekünk is tudatosnak kell lennünk – akár egy barát osztja meg velünk a titkát, akár egy ismeretlen [egy képeslapon…], azt ne vigyük annál tovább magunkkal, mint szükséges.

A kiállított képek izgalmasak. Perceken keresztül el lehet időzni egy-egy előtt, és meditálni a „titok” mibenlétén, s úgy tűnik, a művészeket pedig a képeslapok ejtik rabul, egymásnak kézről-kézre adva olvassák a beérkezett vallomásokat. efZámbó István épp lefotóz egyet, s azt mondja, fantasztikus, hogy megvalósítottuk itthon is ezt az ötletet. (Az elismeréstől úgy érzem, ez az egész máris megérte a sok-sok fáradtságot.)

Csodás emberek gyűltek össze! Jöttek az olvasóklubunkból, aztán meglepett a gyerekem osztálytársának az anyukája is, aki a másfél éves kistesóval sétált el idáig a sötétben. Fél füllel is hallani, hogy vannak kedvenc képek, sőt, valaki odasúgja nekem a kérdést, vajon Kozári Kata mennyiért adná el a képét. Nem vagyok rest, Katához fordulok, akit láthatóan váratlanul ér a vételi ajánlat, de mindennél jobban örül a dicséretnek, mint az „üzleti lehetőségnek”.

Kozári Kata, Simon Edina, háttal Franciska, itallal Saci
Gregor Judit, az egyik alkotó és Franciska
Beáról is szerettem volna feltenni ide egy képet, ő itt – aki ül – Bea, az Art6 Szalon tulajdonosa, s a kiállítás ötletadója

22 órára már csak öten vagyunk. Iszogatjuk az orosz pezsgőt, és megállapítjuk, jó lenne minél gyakrabban összejönnünk, s szólni másoknak, hogy „gyertek ti is, és beszélgessetek velünk, meséljetek magatokról, a világotokról, vagy akár a titkaitokról, hogy mindig emlékezzünk rá – nem vagyunk egyedül”.

A Képeslapnyi titok kiállítás megtekinthető február 22-ig Szentendrén az Alkotmány utca 3. szám alatti Art6 Szalonban, nyitvatartási időben.

Az alkotók:

Bihon Győző , efZámbó István, Farkas Dani, Fodor Ákos (grafikus), Görög László, Gregor Judit, Gulyás Andrea, Kántor Ági, Kozári Kata, Piszkátor Ildikó, Rákosy Anikó, Simon Edina, Somody Panni, Verebélyi Dia

 

Jelen jegyzet szerzője: Gálfi Saci