Képeslapnyi titok – a kiállítás margójára

Úgy döntöttünk ugyanis, hogy a tavaly év végén indult Képeslapnyi titok projektünk indulásának megadjuk a módját. Mindez Somody Bea, a szentendrei Art6 Szalon tulajdonosának az ötlete volt – kérjünk fel helyi művészeket arra, hogy a titok témájában alkossanak nekünk egy kisebb grafikát, festményt. Megtisztelő módon a legtöbben azonnal igent mondtak, és január óta szépen szállingóztak is a képek a szalonba. Mi pedig gyűjtöttük őket, majd kitűztük a kiállítás dátumát február 8-ára.

Tegnapelőtt tizennégy alkotótól tizennyolc képet állítottunk ki, és a tárlatot az eddig beérkezett közel húsz darab képeslap bemutatása koronázza meg.

A fiúk építik a kiállítást

Egész délután dolgozunk a tér kialakításán, és a képek elhelyezésén, amiért hálás köszönet jár a férjemnek és a fiamnak is. Épp csak haza tudok ugrani átöltözni és sminkelni, 18 órára sietek vissza. Készítek pár fotót, mikor a kirakaton túlról érdeklődő tekintetekkel találkozom. Integetek, hogy jöjjenek be, ők pedig, hogy nem tudnak, épp kutyát sétáltatnak. Ezért aztán kimegyek és mesélek nekik a munkánkról. Egyszer csak Benkovits György, vízfestő, a város egyik legrégebbi dalmát családjának leszármazottja lép közénk, és kérdezi ő is, mi készül itt, hiszen pár órája még ruhákat árultunk a kirakatban, most meg ott egy efZámbó kép… Neki is elmesélem a Képeslapnyi titok történetét és beinvitálom, nézzen szét.

Benkovits György mesél Szentendréről

Azt mondja, felhívja Öcsit, ha ő is lejön, bejön és megvárja. Öcsi azt mondja, lejön, úgyhogy abban a szerencsében részesülök, hogy olyasvalaki mesél nekem Szentendréről, aki az itt élő valamennyi fű, fa, virág, utca, ház és ember történetét ismeri.

Bevallom egy órával a kezdés előtt rám tör valamiféle félelem – mi van, ha nem hirdettük eléggé ezt az eseményt és végül csak ennyien leszünk? Bea persze kapásból lecsapja a magas labdát azzal, hogy van itt pár orosz pezsgő, szépen megisszuk hárman a Franciskával (a Képeslapnyi titok másik gazdájával), majd hivatalosan is közreadjuk, a kiállítást megnyitottuk. Ezzel aztán nem tudok vitatkozni, de ahogy belenyugszom Bea sziporkázó „B” tervébe, a vendégek egyszer csak elkezdenek csordogálni.

Szakács Adrienn mesél a titokról

Pontosan 19-kor kezdünk, mert szakértő pszichológusunk Szakács Adrienn még egy bálba is hivatalos, így az egybegyűltek köszöntését követően Bea át is adja neki a szót. Adrienn röviden, de érdekfeszítő módon mesél nekünk a titok természetéről, arról az alapvető emberi vágyról, hogy titkainkat megoszthassuk egymással. Ugyanakkor óva is int bennünket, mondván, míg más megoszt velünk egy titkot, és ezáltal egy tehertől könnyebbül meg, mi könnyen átvehetjük azt. Azt javasolja, legyünk éberek, és ne vállaljunk olyan terhet, ami nem hozzánk tartozik. Neki is meg kellett ezt tanulnia a praxisa folyamán, és most nekünk is tudatosnak kell lennünk – akár egy barát osztja meg velünk a titkát, akár egy ismeretlen [egy képeslapon…], azt ne vigyük a szükségesnél tovább magunkkal.

A kiállított képek izgalmasak. Perceken keresztül el lehet időzni egy-egy előtt, és meditálni a „titok” mibenlétén, és úgy tűnik, a művészeket pedig a képeslapok ejtik rabul, egymásnak kézről-kézre adva olvassák a beérkezett vallomásokat. efZámbó István épp lefotóz egyet, és azt mondja, fantasztikus, hogy megvalósítottuk itthon is ezt az ötletet. (Az elismeréstől úgy érzem, ez az egész máris megérte a sok-sok fáradtságot.)

Csodás emberek gyűltek össze! Jöttek az olvasóklubunkból, aztán meglepett a gyerekem osztálytársának az anyukája is, aki a másfél éves kistesóval sétált el idáig a sötétben. Fél füllel is hallani, hogy vannak kedvenc képek, sőt, valaki odasúgja nekem a kérdést, vajon Kozári Kata mennyiért adná el a képét. Nem vagyok rest, Katához fordulok, akit láthatóan váratlanul ér a vételi ajánlat, de mindennél jobban örül a dicséretnek, mint az „üzleti lehetőségnek”.

Kozári Kata, Simon Edina, háttal Franciska, itallal Saci
Gregor Judit, az egyik alkotó és Franciska
Beáról is szerettem volna feltenni ide egy képet, ő itt – aki ül – Bea, az Art6 Szalon tulajdonosa, s a kiállítás ötletadója

22 órára már csak öten vagyunk. Iszogatjuk az orosz pezsgőt, és megállapítjuk, jó lenne minél gyakrabban összejönnünk, és szólni másoknak, hogy „gyertek ti is, és beszélgessetek velünk, meséljetek magatokról, a világotokról, vagy akár a titkaitokról, hogy mindig emlékezzünk rá – nem vagyunk egyedül”.

A Képeslapnyi titok kiállítás megtekinthető február 22-ig Szentendrén az Alkotmány utca 3. szám alatti Art6 Szalonban, nyitvatartási időben.

Az alkotók:

Bihon Győző , efZámbó István, Farkas Dani, Fodor Ákos (grafikus), Görög László, Gregor Judit, Gulyás Andrea, Kántor Ági, Kozári Kata, Piszkátor Ildikó, Rákosy Anikó, Simon Edina, Somody Panni, Verebélyi Dia

 

Jelen jegyzet szerzője: Gálfi Saci