Pár-mesék – Bevezető

Ketten vagytok.  Találkoztatok, egymás mellé álltatok, egymást választottátok. Egymásra néztek. Ketten vagytok. Pedig… Nem csak ketten vagytok… Mind mögötted, mind mögötte ott a család, és ennek a családnak minden története, mítosza, titka. Ott a család összes erőforrása és terhe.  Amikor összekapcsolódsz valakivel, akkor annak a családjával, családi mintáival, hiedelmeivel is kapcsolatba kerülsz, akarva-akaratlan.  Soha nemcsak egy embert választasz, hanem családot is, még akkor is, ha nem gondolsz erre, nem tervezed, nem akarod. Az is lehet, hogy nem ismered a családját, mert nem fontos neki. Az is lehet, hogy nincs jelen az életében a párodnak, vagy neked. Látszólag nincs jelen. Hiszen akkor épp a hiány, a családja hiánya és ennek minden terhe lesz része a kapcsolatnak.

Nem mindegy, mennyire megdolgozott a családtörténetünk, nem mindegy, hogy a helyünkön vagyunk-e ebben a nagy rendszerben. Ha a kapcsolatunk rendezett az eredeti családunkkal, ha előre tudunk nézni, a saját utunk felé, és nem hátra a szülők, nagyszülők felé, vagy nem oldalt a testvérekre, akkor könnyebb, sokkal könnyebb egy harmonikus kapcsolatot kialakítani. Ha nem, akkor sokkal erőteljesebben jelennek meg majd hozott minták, elvárások a jelenlegi kapcsolatban, sokkal erőteljesebben, de láthatatlanabbul lesznek jelen az eredeti családunk mintái a mostani kapcsolatban.

Az sem mindegy, hogy a család igent mond a kapcsolatra, vagy nemet. Nem lehetetlen a nemmel együtt élni, de nehezebb, sokkal nehezebb egy jó kapcsolatot kialakítani.  A családi esküvőknek ez is az egyik nem kimondott céljuk. Bevezetni a klánba a másikat, igent mondani a családnak a kapcsolatra.  Talán nem szoktunk így gondolni  egy esküvőre, de kimondatlanul bizony ez is benne van.

Ha legközelebb ránézünk a párunkra, lássuk meg, emberek, történetek sora van mögötte. És mögötted is. Részei vagyunk ennek a nagy, szövevényes, bizonyos törvényszerűséget követő rendszernek, a családnak,  és egy új kapcsolattal tovább építjük azt. Újabb történetet írunk hozzá.

 

Vaskor Gréta

mese- és családterapeuta, családállító

www.vaskorgreta.hu

 

Illusztráció: Lisa Kokin

Szólj hozzá!