Perspektívák 10. Mindennapi segítőink – kirándulás a rítusok világába

Támogatói munkám során a legbiztosabb pontot a rítusok jelentik. Mindenkit biztatok, hogy keresse meg a saját, és a számára fontos emberekkel közös rituáléit. Amióta ember az ember, ezek az apró, vagy komolyabb tevékenységek a stabilitást, a biztonságot jelentik. Lehetnek megoldások bizonyos helyzetekben, szolgálhatják a lelki békénket, építik a kapcsolatainkat. Megtalálhatóak minden kultúrában. A modern világban azonban hajlamosak vagyunk elszakadni tőlük, esetleg keresgélünk, de a mai életformánkhoz nem feltétlenül illeszthetőek kész receptek.

Mi is az a rituálé? Olyan tevékenység, amit tudatosan, szándékkal, ismétlődően hajtunk végre. Ez lehet a reggeli kávé, a hétvégi nagy beszélgetések a barátokkal, egy séta a kutyával, a délutáni bújócska a szomszéd gyerekekkel. A lényeg a szándék, a tudatosság és a rendszeresség. És az, hogy ez rólunk szól! Nem kell, hogy legyen értelme.
Balin egy hatmilliós közösség élete épül erre. Szép és felemelő látni, mennyire működik nagyban is ez az egész. Itt nem számít mikor imádkozol, mikor bújócskázol, a rítusok az egyén igényei és napirendje szerint szabadon keringenek. Mégis biztonságot adóan egyértelműen jelen vannak. És az emberek nyugodtak, kiegyensúlyozottak. Tudják, hogy a helyükön vannak a dolgok az életben. Bizonyos nézetek szerint, ez a szigetlét okozta bezártság miatt alakult így. Pont azért, hogy egy élethelyzetből adódó nehézségeket segítsen megoldani. A rituálék megmozgatják az embereket, színessé teszik az amúgy korlátozott életteret. Egy biztos, itt sosem unatkozik az ember.
Neked megvannak a modern rituáléid?

Mennyire ragaszkodsz hozzájuk?

Hogyan tudod megtartani, hogy ne sodorja el őket a rohanó élet?

Egy hetes kihívásra hívlak! Nevezz meg magadnak, magatoknak egy rituálét! A lényeg, hogy egy hétig minden nap legyen része az életnek. A tapasztalatokat várjuk a hello@azember.hu címen. 2020 elején a Belső kincsestárunk workshopon pedig megnézzük, mit hoztak hosszútávon.

Fotó és szöveg: Varju Kata