Perspektívák 14. Kiüresedő szimbólumok

Mit jelent egy tibeti néninek az amerikai zászló? Valószínűleg pont annyit, mint egy lópokróc. Puha és meleg oltalmat, praktikumot, valamit, amit oly sok mindenre használhat. Független a szimbólumoktól. Lehetne rajta a távoli világból szinte bármi, számára nem jelent semmit. Táj- és filozófiaidegen, kizárólag a hordozóanyag számít. Így jöhet létre ez a furcsa kép, ami akár egy aktivistát is ábrázolhatna…

Azt gondolom, hogy csak a saját kultúrájának szimbólumaival tud mit kezdeni egy közösség. Ahogy ennek a néninek az életében is megvan a helye egy tibeti zászlónak, amit sosem használna kendő helyett. A tibeti és buddhista szimbólumok jelentést hordoznak számára, becsüli és tiszteli őket. Egy teljesen idegen dolog azonban csak a funkcionalitása miatt lehet értékes. Nincs mögötte semmi.

Sok helyen a világban látni a kultúrák szép keveredését, színes kavalkádját, de ez csak akkor tud működni, ha a belső értékek, a megértés, egy életszemlélet, vagy ideológia közös. A szimbólumnak mindig hordoznia kellene a tartalmat. Anélkül nem jelent semmit. Csupán vizuális szemét lesz a sok promóciós termék, még akkor is, ha egy olyan erős jelképről van szó, mint egy nemzet lobogója.

S ugyanezt tesszük fontos eszmékkel, hangzatos szavakkal, elvben megkerülhetetlen témákkal. Társadalmilag, családilag, akár egyénileg. Könnyű elcsépelni a legsúlyosabb dolgokat is…

Nektek van hasonló élményetek? Mi segített felismerni azt a pontot, ahol elcsúsztak a dolgok, s aztán helyre tenni mindent?

Fotó és szöveg: Varju Kata