Perspektívák 3. Kinek a színei festik az életed?

„A viselkedés az élet legélettelibb aspektusa.” (Konrad Lorenz)

Pszichológiai alapvetés, hogy ami idegesít valaki másban, azzal valójában neked van problémád. Ha például bosszant valaki felelőtlensége, valójában több szabadságra vágysz, és a saját korlátaid irritálnak. A másik fél csak indukátorként van jelen ebben az egészben. Leegyszerűsítve mindez azt jelenti, hogy ha bármi problémád van másokkal, magadban kell keresned a megoldást, mert „a hiba az ön készülékében van”. A dolgokhoz, történésekhez, emberekhez, az élethez való viszonyunk nagyrészt rajtunk múlik. S míg a normalitás talaján maradunk, ez jó megközelítési alap, azonban ha átlépjük a képzeletbeli határt, megváltoznak a dolgok. A fenti állítás ugyanis jellemzően helytálló, de mégsem általánosítható, hiszen ugyanezen gondolat mentén tűrik hosszú évekig emberek, hogy terrorizálják őket, és hiszik azt, a hiba a saját készülékükben van. Amit persze a másik fél erősít is bennük. Ettől egyre gyengébbek lesznek, idővel már saját magukban is kételkednek, s beszippantja őket az örvény. Így lehetséges, hogy pánikbetegnek hiszi magát egy kislány, mert „hisztérikusan” reagált, amikor komoly veszélybe sodorták, és nem hagytak számára önvédelmi lehetőséget. Vagy az, hogy éveken át lelki és fizikai kísérleteket végezhet valaki egy másik emberen, kihasználva annak szeretetét és ragaszkodását. És még nagyon sok rémtörténet. Mindannyian azt hitték, hogy a hiba az ő készülékükben van.

De vajon hol a határ? Ki tud segíteni ebben? A szüleink? A barátaink? Esetleg szakember, vagy írások, mint például ez?

Az emberi viselkedés a világ összes színének folyton változó keveréke. Rengeteg tényező kavargó festménye, melyben a saját határaink is folyamatosan alakulnak. Bízzunk a saját készülékünkben!

Ha úgy érezzük valami számunkra elfogadhatatlan, megalázó, vagy bármiért romboló, húzzuk meg a határvonalat, nem kell részt vennünk benne.

A mi képünkre válasszuk mi a színeket!

Ha pedig ti is kerültetek már ti is hasonló helyzetbe, kérjük, hogy osszátok meg velünk, miként sikerült kilépnetek. A hello@azember.hu címen mindezt anonim módon is megtehetitek!

Fotó és szöveg: Varju Kata