Perspektívák 37. Most mutasd meg!

Manapság a csapból is ajánlatok, jó tanácsok, kínált megoldások özönlenek ránk. Hatalmas információs zajban élünk. Nagy a versengés, sokat számít kinek a hangját hallani meg. Ezért sok mindent be lehet és kell vetni… Sőt, előfordulhat, hogy valaki elég hangosan mond valamit, de arra már nem emlékszünk, hogy az előző órában, vagy napon épp az ellenkezőjét mondta. Mindenki emeli a tétet, az ígéretek egyre hangzatosabbak. Nem arról szólnak, amit valójában kaphatunk, hanem arról, amit hallani akarunk. A kettőnek sokszor vajmi kevés köze van egymáshoz, de ez már csak későn derül ki. Addigra már jó esetben elhittük, hogy jobb is ez, mint amit szerettünk volna, rosszabb esetben meg nincs kedvünk vitatkozni és továbbállunk.

Ha egy marketinges kiáll és elmondja hogyan manipulálta sikeresen hosszú éveken át az embereket, akkor elhisszük, hogy hiteles a nyilatkozata. Valakinek, aki épp arról beszél, hogy mestere annak, hogyan helyezze más fénybe a tényeket és képes velünk bármilyen információt megszerettetni. Persze megvan az esélye annak, hogy elege lett a képmutatásból, és valóban lerántja a lepleket. Ahogy annak is, hogy ezzel a beszéddel is célja van, és épp azt teszi, amiben a legjobb. Manipulál.

Tele van a közélet is olyan szereplőkkel, akik egy felépített, fals imázs mögé bújva élnek. A kép néha szertefoszlik, a valóság kibukkan, de a kommunikáció a lényeg. Bármi is történt, előbb-utóbb azzá válik, amit mondanak róla. Ami hangos, az megmarad, a többi pedig eltűnik. Így lehetséges, hogy ünneplünk valakit egy kijelentéséért, ami szemben áll azzal, ahogyan egyébként él. Nem szelektálunk, azt fogadjuk be, amihez könnyen jutunk. Információban is. Trendek és marketing ezközök hullámain utazunk.

De akkor kire hallgassunk?

Hogyan lehet eldönteni, hogy ki a hiteles számunkra?

Az imázs addig imázs, amíg nem azonosulunk vele. Az azonosulással valósággá válik. Akkor már igazi kivetülésünk a kép, amit látnak rólunk. Ha a kettő nem szokott kettéválni, akkor bízhatunk abban, hogy hiteles emberrel kerültünk szembe. Ha valakire hallgatunk (bármilyen témában), nézzük meg hogyan él, hogy ő saját maga jól csinálja-e azt, aminek a szakértője. A fodrásznak ápolt-e a haja, a pedagógus hogyan kommunikál idegenekkel, vagy a családjában, az edző mennyire van jól a bőrében, a tanácsadó mennyire sikeres az életében… Nem csak a megszerkesztett képeken, vagy megrendezett helyzetekben.

Most mutasd meg – magad.

Titkok nélkül.

És akkor elhiszem.

 

Fotó és szöveg: Varju Kata