Perspektívák 48. Letenni a terheket

Van Balin egy varázslatos szokás. Az újévhez kapcsolódik, de a szimbolikája kortalan és időtlen. Most, hogy lassan közeledünk az év vége és az ünnepek felé, talán érdemes eljátszani vele. Segíthet letenni kicsit az év közben ránk ragadt nyomokat, terheket, békéssé tenni ezt a szép időszakot.

A balinézek minden évben megtestesítik a démonaikat. Ezek a hatalmas, sokszor több méter magas papírmasé szobrok hetekig készülnek, hogy mire eljön az idő, minden apró részletükben tökéletesek legyenek. Nem sietnek velük, szépen, aprólékosan formálják, alakítják, majd keltik életre őket, hogy végül aztán végezzenek velük. Előtte azonban még alaposan „megtáncoltatják” őket hatalmas felvonulások keretében. Persze mindennek megvan a szimbolikája, az összes fordulat és az utolsó hang is jelentőséggel bír. De a lényeg valahol az, hogy azt tehetnek ezekkel a megtestesített démonokkal, amit ők szeretnének. Pirkadatra aztán hamuvá égetik mindet, ezzel végleg elűzve őket. Ezt követi a csend napja, amikor gyakorlatilag elbújnak az emberek. Így ha esetleg nem sikerült maradéktalanul minden, az ott maradt szellemek üresnek hiszik a szigetet és maguktól tovább állnak. Bali felett ezen a napon – turizmus ide vagy oda – lezárják még légteret is. Vagyis ilyenkor a szellemek nem láthatják az embereket, de ők magukat és a szeretteiket annál inkább.

Letenni sok mindent, majd ezekből az energiákból töltekezni, elég biztos alap lehet egy szép időszakhoz az életünkben. A szobor lehet egy cetli, a hatalmas fesztiválszerű hangulat helyett jókedv ahogy nekünk jó, és a csend napunkba is beleférhet egy séta. Egy próbát megér.

Te hogy álmodnád meg magadnak?

 

Fotó és szöveg: Varju Kata