Perspektívák 5. Lásd meg a szép dolgokat!

A mai képhez egy tippet hozok.
Ahogy múlnak a hetek, hónapok az utolsó napsütéses napok óta, egyre szélesebb körben harapódzik el a rosszkedv. Fázunk, sötét van és hiányzik a napsugarak simítása, fényének ragyogása. Egy darabig kitartunk a tartalékainkból, de mit tehetünk, ha kezd kifogyni a muníció? Akár télen, vagy bármilyen helyzetben, amikor hasonló érzések kerítenek hatalmukba? Közhely ez is, de nem véletlenül lettek a közhelyek közhelyek. „A közhely vagy klisé egy olyan gondolat leírására használt kifejezés, amelyet olyan gyakran és olyan módon használnak, hogy eredeti hatása és értelme elvész.” (Wikipédia) Vagyis valamit annyit emlegetünk, hogy elfelejtkezünk arról, hogy van valós értéke is, nem kizárólag szimbolika, sőt, valaha valóban hasznos tanács volt. Ilyen ez a mai is.
Ha azt halljuk, hogy „töltekezz, hogy lásd meg a szép dolgokat az életben, hogy légy magaddal, légy a jelenben”, csak a felszínes klisé fut át rajtunk. A napjaink viszont nem lesznek jobbak, beletörődünk, hogy a legtöbbször csak a túlélésre játszunk. Az időnk, az életünk a változásra való várakozással van tele.
De mit tehetünk?

Tűzzünk ki magunknak egy mindennapi játékot!

Saját érdeklődési körömből adódóan szoktam javasolni a klienseimnek a fényképezést. A mobiltelefonok korszakában mindig ott lapul a zsebünkben egy fényképezőgép. Ez hatalmas luxus, ha bele gondolok, hogy évtizedekkel ezelőtt mennyi felszerelést cipeltem, ha fényképezni szerettem volna. Ma minden pillanat a miénk ilyen szempontból. Ha feladat, hogy minden nap készítsek egy képet valami szép dologról/pillanatról, a figyelmem már ezekre a dolgokra irányul. Ez lesz a napi rituálém.

Persze ez lehet egy mindennapi séta, egy jó zene, vagy egy beszélgetőpartner – bármi, ami nekünk örömöt okoz. A lényeg a tudatosság, az, hogy minden napra legyen betervezve, hogy számíthassak rá. Hiszen, minden napban van valami szép – pláne ha beletesszük.
Nektek vannak hasonló rituáléitok? Számotokra mi válik be?

A hello@azember.hu címre küldjétek el nekünk. Ha pedig szívesen megmutatnátok a Ti pillanataitokat képekben, töltsétek fel a #azenperspektivam hastag kíséretében. Biztosan másnak is feldobja a napját!

Fotó és szöveg: Varju Kata