Perspektívák 52. Éljétek a saját szokásaitokat!

Eljöttek az ünnepek, lezárunk egy évet. Ahány család, annyi szokás, egy dolog azonban általánosítható: a legtöbb embernek fontos időszak ez. Így, vagy úgy.

Nálunk ez a téli bekuckózás ideje, a karácsony leginkább egy több napos pizsamás gasztroparti. Idén talán asztalhoz sem ültünk egyszerre, de mégis együtt voltunk. Ki sütisdobozt ölelgetve, ki halászlevet kavargatva, vagy éppen csak szemlélődve van jelen az áramlásban. Nálunk hagyomány a játék. Szőnyegen fekve, süteménnyel körülvéve. Számunkra az ünnepi hangulat a sütés, a díszítés és a készülődés. Karácsonyfánk nincs, felöltözni is csak egy-egy séta erejéig szoktunk. Van viszont sok finom falat, mindenki akkor eszik és azt, amit épp szeretne. Semmi sincs megszervezve, szabadon folyik az idő, amiben együtt lubickolunk. Nekünk ez így jó.

Vannak családok, ahol szépen feldíszített lakásban, szépen terített asztalnál, szépen felöltözve gyűlik össze a család. És vannak, akik egyedül töltik az ünnepeket. Elmennek a kutyájukkal sétálni egy nagyot, vagy elővesznek egy jó könyvet és egy illatozó bögre teával bebújnak a takaró alá.

Nálunk már az is megszokott, hogy a szilvesztert sosem tudjuk hogyan fogjuk tölteni, de végül mindig jól alakul. Lassan indul, aztán összeérnek a szálak a barátokkal, vagy valaki kitalál valami őrültséget és felpörög minden. Ki tudja?! Nekünk pont az benne a jó, hogy egyszerűen hagyjuk történni a dolgokat. Van rá időnk. Szabadnap van, hagyjuk is szabadnak lenni, és mivel egy olyan közegben élünk, ebből aztán csupa jó dolgok sülnek ki.

Úgy tűnhet, ebben nincs is semmi hagyomány. Semmi rendszeres, amihez igazodni lehet, ami ismerős, ami keretet ad. Pedig ez is egy rituálé, nekünk pont olyan, mint másoknak az éjféli mise, a szokásos menü, vagy a tánc.

Kívánom, hogy találjátok meg a mindennapokban is a saját szokásaitokat! Cseréljétek le azt, ami feszít, valamire ami komfortos, vidám és felszabadító.

Éljétek a saját életeteket úgy, ahogy nektek jó!

 

Fotó és szöveg: Varju Kata