Perspektívák 16. – Ne hibáztass! Támogass!

Egyre elterjedtebb szemlélet, hogy a testi bajaink, betegségeink, egyéb problémáink kiváltó oka lelki eredetű. Ha kiderül, hogy betegek lettünk, lesérültünk, valami „rossz” történik velünk, már halljuk is mindenfelől: keresd meg az okokat, valami kibillent benned, nem jó úton jársz, és még sorolhatnám a végtelenségig.

Én leginkább az emberek lelkével foglalkozom, amennyire egyáltalán el lehet vonatkoztatni az egésztől, ami a test-lélek-szellem hármasságát jelenti. Alaphelyzetben ezért próbálok lehetőségeimhez mérten én is ebből a megközelítésből segíteni a hozzám fordulóknak. De! Azt gondolom, ahogy az életben semmi sem kizárólag fekete vagy fehér, úgy ez az eluralkodott, mondhatni most divatos hozzáállás is veszélyes és kártékony, s ha a legkisebb gyanú is felmerül bennem valakivel kapcsolatban, hogy egészségügyi problémái lehetnek, kutya kötelességem javasolni egy kivizsgálást. Volt olyan kliensem, akit hosszasan kezeltek mindenféle terápiákon szorongással, mert amint kilépett az utcára, szédült. Kiderült, hogy egy baleset következtében ödéma van a fejében, ami egyáltalán nem vicc. Volt, aki már-már abba ment tönkre, hogy túl sokat hallgatta, valamit elront, és azért vannak fájdalmai. Végül megállapították, hogy fejlődési rendellenességgel született. Volt, aki krónikus kimerültséggel küzdött, és hosszas okkeresés után az derült ki, hogy a szívét kell műteni. Ráadásul ő nemcsak azt érezte, elbukott, mert nem találja a lelki okokat, de azt is elhitte, hogy lusta… És még számtalan hasonló történet!

S persze, lehet, hogy ezeknek is mind oka van. Nem véletlen egy baleset, vagy az, hogy milyen csomaggal születünk, mégis azt gondolom, veszélyesek a hangzatos ígéretek, amik elvárásokká válnak, s végül azt sugallják, ha nem megy, a te hibád, hogy nem működsz tökéletesen. De mi a tökéletes? Valaki nem lehet tökéletes, ha eltér az átlagtól, avagy még el is marad tőlük bizonyos dolgokban? Valaki nem lehet tökéletes, ha néha esendő?

Ha pedig az, s ezt megosztja veled, esetleg segítséget vagy elfogadást kér, de benned felmerül a leghalványabb gyanúja, hogy ennek fizikai oka lehet – első az orvos! Egy kivizsgálás életeket menthet. Amíg azt mondogatjuk, hogy minden fájdalmunk, minden betegségünk lelki eredetű és szinte varázsütésre „megjavítható”, egyre többen jutnak későn orvoshoz.

Aki ismer, tudja, nem vagyok egy nagy orvoshoz járó, igyekszem én is elsőre belülről megoldani a dolgokat, és általában ez segít is. Ennek ellenére pont a kivételek miatt tartom fontosnak ezt a témát. Egyre több embert látok, aki későn lép, sajnos néha túl későn is a fenti okok miatt. Azok a kivételek életek – anyák, apák, testvérek, gyermekek, szerelmek, barátok életei. Lehet foglalkozni azzal, hogy vajon miért történt egy baleset – egy életmentő műtét után, de nem helyette. Lehet keresni a messzi múltban távoli generációk lenyomatait azután, hogy megpróbáltuk kezelni a születésünktől hurcolt fizikai következményeit, de nem helyette.

Amit tehát mondani szeretnék, hogy helyén kell kezelnünk „a minden a lelkedből fakad” szlogent, s mindig figyeljünk a kivételekre! Akkor is, ha nem emlegeti őket senki. Sokan vannak. A fekete és a fehér között ott az egész végtelenség.

Fotó és szöveg: Varju Kata