Vaskor Gréta

„A mese cselekvésre tanít. Hogy tudd, merd azt mondani, én most elindulok hetedhét világ ellen! És a mese azt is mondja, hogy a bátorságodnak meglesz a jutalma, mert mindig van remény és kiút. Dirib-darabba szabdalhatnak, mégis hetvenhétszer szebbként kelsz majd fel, éledsz majd újjá. Hős leszel, ha végigjárod az utad!

A mesecsoportjaimban élőszóval mesélek felnőtteknek. A hallgatóság először csak a hanggal, a hang színével, a szavak ritmusával indul el, majd szép lassan bekapcsolódik a történetbe, és elkezdenek a belső képek megszületni.  Ezek a képek, a mese szimbólumain, kódjain keresztül valami ősi törvényszerűséggel kapcsolják össze a lelket. Már önmagában a mese hallgatása képes arra, hogy rendezzen és gyógyítson bennünket. De ott a lehetőség arra is, hogy a mese szimbólumainak megnyitásával belépjünk a történetbe és az egyes képeket, eseményeket találkoztassuk a saját életünk történéseivel. Például megkeressük, hogy hol van bennünk vagy körülöttünk a gonosz mostoha hangja, aki nem engedi, hogy elmenjünk a bálba! Mert ugye mondunk ilyet mi magunknak is, hogy »Tán nem képzeled, hogy te majd bálba tudsz menni?! Majd pont te leszel méltó a királyfi kezére!!! Nyomás vissza a hamuba!«? És amikor a mesében ezekkel a mondatokkal találkozunk, ráébredünk, hogy ez a mostoha mondata és nem a miénk.

Ilyenkor a belső kép tudattalan üzenete összeér a tudatossal és megnyílik a lehetőség arra, hogy életpontot váltsunk, hogy elinduljunk arrafelé, ami a mi utunk. Megfogalmazhatjuk, hogy mi mit szeretnénk! Így válhatunk a saját életünk hőseivé! Mert a mese soha nem azt mondja, hogy »menj és vitatkozz a mostoháddal, győzd meg hogy nincs igaza, hogy rossz«! Nem! A mese azt üzeni, »menj! és járd a saját utad!«… Hamupipőke története is csak akkor fordul meg, amikor megérik benne: »Én akkor is el akarok menni abba a bálba!«, kimegy az anyja sírjához segítséget kérni és végre beleáll a saját történetébe, elkezdi azt élni és irányítani.

Én igenis hiszek abban, hogy minden ember arra születik, hogy saját élete hősévé válhasson. Tudom, vannak kutyanehéz sorsok! De ugyanígy vannak kutyanehéz mesék is, és mindenkinek – kinek hosszabban, kinek kacskaringósabban, de – adott a lehetőség arra, hogy az élete végén azt mondhassa, boldogan éltem, míg meg nem haltam.

De a mesék üzenetei, varázsmondatai működnek ám teljesen hétköznapi szinten is! Tavaly érettségizett a fiam és annak ellenére, hogy halmozottan diszes, három emelt szintet is bevállalt, mert külföldre készült. Valószínűleg a helyzetéből adódó éveken át tartó szorongás miatt is, de annyira belekeveredtem az aggódásba, hogy éreztem, ez már nem jó. Sem neki, sem nekem! Egyik este aztán egy kínai (han) mese jött velem szembe. Arról szólt, hogy eltűnt a Nap az égről. Egy férfi elindul, hogy megkeresse, mert hát Nap nélkül nem élet az élet.  Nem tért haza, de közben megszületett és felnőtt  a fia,  aki odaáll az anyja elé és azt mondja, ő is útra kel megkereseni a Napot. Az anya ugyan elengedi, de nagyon szomorú, félti,  s ekkor a fia ezt mondja: »Anyám, ne légy szomorú, mert ha te szomorú vagy, az én szívem beleremeg és ha az én szívem beleremeg, akkor nem lesz erőm megtalálni a Napot!«… Ez a mondat megütött! Egy pillanat alatt átéltem, megéreztem, megértettem, mit tesz az én aggódásom, félelmem. Megremegteti az ő szívét is. Napokon keresztül mondogattam és segített, mert megértettem, hogy az én aggodalmam csak hátráltatja őt a céljai elérésében, a Nap megtalálásában. Mert hát mi egy fiúnak, vagy egy lánynak a feladata, ha nem az, hogy megtalálja a Napot?! És ha az aggodalmam „remegtet”, akkor nem! Nem aggódom! Hátralépek és elengedem… Sikerült a felvételije.

Bízom benne, hogy egyszer majd egy olyan bölcs öregasszony leszek, akihez ha tanácsért fordulnak, akik eltévedtek az útjukon, segít rajtuk. Akár egy mondattal, egy kérdéssel, egy varázstárggyal, mert érzi, hogy merre kell menni az útkereszteződésben és mert ismeri a varázstárgyak erejét, hatalmát.

Ilyen bölcs asszony szeretnék lenni! Hogy minél többen elmondhassák magukról, hogy boldogan élnek, míg…”

Szólj hozzá!